Burn-out en dan?
Veel dertigers gaan iedere dag weer het gevecht aan met vragen en twijfels.
Stellen de vraag “Ben ik wel gelukkig?” En “Is dit het nu?”
Als ze het antwoord hierop niet weten worden ze zenuwachtig en ontstaat er angst en stress.
“Ben ik wel gelukkig?” En “Is dit het nu?”
Uit cijfers van het CBS blijkt dat relatief gezien de meeste burn-out voorkomt bij mensen tussen de 25 en de 35. Hoe kan het dat de millennials kwetsbaarder zijn voor burn-out en stress verschijnselen dan de generaties voor zich? En wat kunnen we er aan doen? Er is een aantal redenen aan te wijzen waarom deze generatie daar meer vatbaar voor is.
Door de enorme hoeveelheid mogelijkheden op allerlei belangrijke gebieden van het leven van de millennials, zoals carrière, relaties, kinderen en huis lijkt het leven maakbaar. Hierdoor bestaat de kans dat op vrij jonge leeftijd het gevoel ontstaat van “is dit alles?” wanneer alle mijlpalen zijn bereikt.
De loopbaan- en levensvragen ontstaan in de volgende thema’s:
1. Keuzestress
op elk vlak van het leven is de mogelijkheid tot kiezen enorm gestegen. Millennials zien door “de bomen het bos niet meer” , maar ze hebben op voorhand al een gevoel van spijt over hetgeen waar ze niet voor kiezen. Hierdoor neemt de keuzestress alleen maar toe.
2. Streven naar perfectie
het leven wordt in de kindertijd al voorgesteld als “maakbaar”. Als je maar je best doet, kun je alles bereiken. Hierdoor lijkt het perfecte leven voor iedereen binnen handbereik. Je moet dus ook op alle onderdelen een perfect leven leiden. De perfecte relatie, vrienden, baan, familie en in je vrije tijd maak je mooie reizen en ben je regelmatig in de sportschool en op leuke feestjes te vinden. Als het niet lukt om dat perfecte leven te leiden, wijt de millennial het aan zichzelf. Dat voelt als falen
3. Ervaren van sociale druk
Naast de druk om te streven naar het perfecte leven, wordt de druk ook vanuit de omgeving gevoeld. Door de verwachtingen van ouders, familie en vrienden. Hierdoor wordt niet gekeken naar de mate van geluk die de betrokkene zelf ervaart, maar de mate waarin deze zich kan meten aan het succes van zijn omgeving. Haal je dat niet? Dan ben je dus niet succesvol.
4. Zingevingsvragen
hoe eerder de successen zijn bereikt, hoe eerder de vraag de kop op steekt “is dit alles”? Wanneer alle mijlpalen zijn bereikt, waar moet je dan nog naar streven? Hier komt het knagende gevoel van ontevredenheid en leegte vandaan. Erkenning van deze vragen is de eerste stap in de goede richting.
Waarom zijn de millennials kwetsbaar voor burn-out?
Wanneer we in het algemeen naar de groep millennials kijken onderscheiden zij zich door de verwachtingen die zij over zichzelf en over het leven hebben. Hiermee onderscheiden zij zich van de generaties voor hen. Hierin ligt de vatbaarheid voor een burn-out opgesloten.
1. Gevoel van falen als je niet kan voldoen aan verwachtingen
2. Als je geen succes hebt, is dat je eigen schuld, dan heb je gefaald
3. Denken dat je je leven voor je 30e op orde moet hebben creëert stress
4. Onrealistisch hoge verwachtingspatronen
5. Op de arbeidsmarkt worden ze geconfronteerd met de realiteit
Op de arbeidsmarkt worden millennials geconfronteerd met de realiteit
Millennials zijn opgevoed in een tijd waarin het economisch gezien heel goed ging. Het was toen heel normaal dat je een direct na je studie een baan kreeg aangeboden. Een deel van de millennials kwamen op de arbeidsmarkt in een periode dat het economisch gezien veel slechter ging. Ze hebben moeite moeten doen om een baan te vinden. Met als gevolg dat ze eenmaal op de arbeidsmarkt keihard geconfronteerd werden met de realiteit. Ze moesten hun standaarden naar beneden moeten brengen en moesten de arbeidsmarkt op groeien. Bovendien is de overstap van student naar het werkende leven een overgangsfase waarin de kwetsbaarheid groot is weten we inmiddels uit onderzoek.
Druk om te presteren
De grote druk om te presteren en de stress die gepaard gaat met de ideale man of vrouw, partner, werknemer, vriend of vriendin, collega, zoon of dochter te willen zijn maakt ook dat millennials willen blijven presteren. Ook al voelen ze de vermoeidheid.
Daar waar ze rustiger aan zouden moeten doen, gaan ze harder werken. Ook het invullen van de leegte die is ontstaan, nadat alle mijlpalen zijn bereikt, wordt vaak opgevuld met meer en harder werken. Het idee dat je niet aan je eigen ideaalbeeld voldoet is een belangrijke bron voor stress, Burn-Out en faalangst.
Dus wil je langdurig ziekteverzuim door burn-out onder je talenten voorkomen?
Wil je de effectiviteit van medewerkers verbeteren door faalangst te verminderen? En daardoor meteen de productiviteit, de efficiëntie en de vitaliteit van medewerkers verbeteren?
Wil je geen langdurige hulpverlening maar transparante en duidelijke programma’s?
Lees dan vooral verder….
Programma ter voorkoming van burn-out
Er is ECHT niks mis met de generatie van de millennials, met een kleine investering kun je deze talenten koesteren. Door ze bij aanvang op de arbeidsmarkt een programma aan te bieden die verzuim door burn-out kan voorkomen en de betrokkenheid van de werknemers kan vergroten. Dit programma hebben wij ontwikkeld. Ook hebben wij een programma voor de twintigers en dertigers die dreigen vast te lopen in gevoelens van stress, burn-out en depressie. Zij zijn gevoed door patronen van harder werken, meer geld, hogere functies en voldoen aan de sociale normen. Met als gevolg langdurig verzuim.
Je gunt hen een geïntegreerde aanpak waarin ieder probleemgebied afzonderlijk wordt aangepakt. Puur Nova biedt dit programma, waarin deelnemers inzicht krijgen in de persoonlijke koers, talenten en drijfveren. Ze leren knopen doorhakken en eigen keuzes maken, zodat ze heel gericht doelen gaan najagen. Resultaat? Productieve, energieke en vitale medewerkers die kunnen bijdragen aan een gezonde organisatie!
De investering vertaalt zich meteen dubbel en dwars terug!
- Herken je bij één van de dertigers tussen de medewerkers klachten van stress en onzekerheid?
- Of heb jij een high-potential die huilend aan je bureau staat omdat hij het allemaal niet ziet zitten?
- Gun je iemand een ontwikkeltraject?
- Gun je jezelf het voorkomen van langdurig verzuim in je team?